maanantai 2. kesäkuuta 2014

Nokkosia ja voikukan lehtiä pestoon


Rikkaruohojen keräys jatkuu.
Nyt valmistui pestoa nokkosista, lisäsin hiukan joukkoon vielä voikukan lehtiä.
Voikukka on myös hyvin ravintorikas rikkaruohomme.
 Lehdissä on enemmän vitamiineja ja vähemmän nitraatteja kuin kaupan viljellyissä salaateissa. 
Voikukassa on syötävää niin kukannuput, kukka, lehdet kuin juurikin.
Voikukan terveydellisiä vaikutuksia mm:

Sisältää inuliliinia joka voimistaa hyvien suolistobakteerien kasvua.
Voimistaa maksan toimintaa ja puhdistumista
Tehostaa ruoansulatusta


Voikukka ihan sellaisenaan on minusta hiukan kitkerä, sekoittamalla johonkin joukkoon maistuu hyvin, makuun varmasti tottuu. Lehtiruoto on kitkerin osa mitä punaisempi sen kitkerämpi, sen voi toki ottaa pois jos salaattiin käyttää.
Varjossa kasvaneet eivät ole niin kitkerän makuisia mutta sitten taas eivät sisällä ravintoaineita yhtä paljoa kuin auringossa kasvavat toverinsa.









Nokkos-voikukkapesto

n. 120 g nokkosia
n. 40 g voikukanlehtiä
1 dl pähkinöitä, 
(laiton puolet ja puolet pinjansiemeniä ja cashewpähkinää)
n. 2 dl (luomu) extra virgin oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
puolikkaan sitruunanmehu
0,5 tl ruusuolaa
muutama kierros myllyllä mustapippuria

Huuhtele hyvin keräämäsi nokkoset ja voikukanlehdet.
Laita kaikki ainekset blenderiin ja surauta tahnaksi lisää vielä hiukan öljyä jos tahna tuntuu liian paksulta.


Käytä pestoa ihan leivälle tai vaikka kalan/lihan päällä.






Pesto onnistuu  varmasti monesta eri villiyrtistä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti